30/08/15 Smeekbede aan een overbetaald idool

Beste Kevin,

Ik ben een fan. Van jou. Niet alleen van jou – ik heb ook een boon voor Eden Hazard, die misschien net dat tikkeltje ondeugender is. Daar hou ik wel van. Jij daarentegen blijft liever op de vlakte, bent geen lolbroek noch een tafelspringer. Maar terwijl je Waalse evenknie soms vervalt in nonchalance of overbodige tierlantijntjes, houd jij je blik steevast op het doel gericht. Je wilt vooruit, hebt lak aan lateraal gelanterfant. Dat leidt soms tot overhaasting, naïef optimistische afstandsschoten ook, maar je blijft tenminste niet bij de pakken zitten. Je sjokt niet laconiek over het veld of vervalt niet in gefrustreerd om-je-heen-geschop of -geklop, maar blijft kilometers malen tot je hoofd als een overrijpe tomaat op springen staat. Aandoenlijk vind ik dat, keer op keer.

Je blijft creatieve oplossingen zoeken, die helaas vaak te geniaal zijn voor de minder gesofisticeerde voetballers die we vooraan hebben lopen, waardoor je indrukwekkende percentage geslaagde passes uiteindelijk mee de dieperik ingaat. Sakkerend en zichtbaar balend sleep je je dan naar het einde van de wedstrijd, en dan klinkt het achteraf dat zelfs jíj niet bij machte bent om het kalf van de verdrinkingsdood te redden. Ten onrechte, want mochten de andere Rode Duivels de helft van jouw overgave hebben, dan stonden we met grote voorsprong eerste op de FIFA-ranking, een klassement dat blijkbaar pas interessant wordt zodra je vaderland in de top tien opduikt.

Van een bondscoach als Wilmots, die als speler zijn gebrek aan voetballend vernuft meer dan compenseerde met zijn bewonderenswaardige Sturm und Drang naar voren, zouden we mogen verwachten dat hij zijn troepen anaal van peper voorziet, maar ik vind het steeds moeilijker om mijn hoop op hem te vestigen. Daarom reken ik op jou, Kevin, om tegen Bosnië en Cyprus de boel wat op te poken. Want tot mijn grote verbazing zijn de immer voorzichtige Belgen plots heel bedreven geworden in het voorbarig verkopen van berenvel. Alsof we op het veld al genoeg geruststellende dingen hebben gezien om zomaar uit te gaan van de EK-kwalificatie. Eén nieuwe wanprestatie tegen Bosnië en de sfeer slaat zo om, hoor, geloof me. Ik ben er zeker van dat jij er hetzelfde over denkt. En dat jij de bakens wilt en zult verzetten.

Tenminste, als jij dezer dagen met je hoofd bij bent. En dat is de belangrijkste reden waarom ik je vandaag aanschrijf, Kevin. Strikt genomen laat het me Arabisch koud hoe City’s kunstmatige sterrenteam het doet, maar ik hoop natuurlijk dat jij het deze keer wel maakt in Engeland, zodat je zonder sportieve muizenissen je Rode Duivels-shirt kunt aantrekken. Komt wel goed, denk ik, aangezien de Premier League onder voetbalintellectuelen lager aangeschreven staat dan de Bundesliga. Speelkansen zul je bovendien wel krijgen, nu de sjeiks speciaal voor jou diepere buidels hebben moeten laten naaien.

Ik mag ook hopen dat die hele transfersoap je hoofd niet te veel heeft bezwaard. Er werd de voorbije weken gegoocheld met bedragen waar zelfs de astronomie nog geen weet van heeft. Tot voor kort was ik vrij immuun voor dat soort cijfers en nam ik het soms zelfs op voor de – toegegeven – overbetaalde voetballers. Sport en muziek zijn het cement van al onze emoties en herinneringen, en daar mag voor mijn part iets tegenover staan. Maar nu we elke dag overstelpt worden met taferelen die het schrijnende onevenwicht op deze planeet in de verf zetten, wil ik bij deze toch eens vragen of jij, net als ik, wat ongemakkelijk wordt van zoveel decadentie. Je kunt er natuurlijk zelf niets aan doen, en ik maak me bovendien sterk dat jij nog zo’n ouderwetse speler bent die de bal belangrijker vindt dan zijn bankrekening. 

Desalniettemin, Kevin, zou ik een nog grotere fan van je worden, mocht je, in periodes van schorsing of ziekte bijvoorbeeld, het overeenkomstige deel van je loon aan de Syrische vluchtelingen schenken. Misschien kan Vince the geëngageerde Prince je voorbeeld volgen. Maar toets wel eerst even af of die City-eminenties uit de Emiraten niet mee verantwoordelijk zijn voor de bewapening van die smerige oorlog. Anders word je misschien nog op het matje geroepen. 

En als zij inderdaad hun veto stellen, dan kun je van het geld dat je met pakweg een tiental baltoetsen verdient, misschien in één klap de verbouwingen aan mijn huis afbetalen. Ik ben tenslotte je grootste fan.

Veel succes, Kevin. In Manchester en bij de Duivels.

De Koperen Kogel