14/12/15 Het EK 2016, integraal voorspeld

Maandag 13 juni 2016: België - Italië 0-1

Het EK is amper vijf minuten bezig als Jan Vertonghen een boulevard cadeau doet aan Antonio Candreva. Die veinst een voorzet vanaf de rechterflank, maar trapt aan de korte hoek binnen. 0-1. De enige match die zich mogelijk aandiende als ‘open’, gaat op slot. De Italianen grijpen terug naar hun oude vertrouwde catenaccio en de impotente Belgen hervallen in hun gebrek aan penetratievermogen. Na afloop proberen enkele Rode Duivels turista in te roepen, maar dat excuus wordt al snel doorgeprikt.

Zaterdag 18 juni: België - Ierland 1-0

De door stress verlamde Belgen krijgen ook tegen het potige Ierland geen poot aan de grond. Tot Lukaku in de 88ste minuut een harde voorzet van De Bruyne wil controleren en de bal via zijn scheenbeen in doel kaatst. Het gemor van vooral de Nederlandstalige pers neemt toe. ‘Beau Jeu, mijn gat’, titelt Gazet van Antwerpen.

Woensdag 22 juni: Zlatan - België 1-1

De Rode Duivels moeten winnen om nog tweede te worden, maar hebben alle reden om Zlatan Ibrahimovic, door François De Keersmaecker omgedoopt tot I-A-Bramovic, te vrezen. Met een zuivere hattrick had die in zijn eentje Ierland genekt, en met een rabona vanaf de middencirkel had hij een punt uit de brand gesleept tegen Italië. 

‘Ik vrees niemand’, laat onze trotse aanvoerder zich voor de wedstrijd ontvallen. Die uitspraak ontploft al na een kwartier in zijn gezicht, want vijf minuten nadat hij Zlatan probeert te poorten, krijgt Vince the Prince zelf een panna aan zijn broek, waarna Zlatan met een puntertje ook Courtois te grazen neemt: 1-0.

Vervolgens hebben de Rode Duivels alle moeite van de wereld om de nochtans krakkemikkig gebouwde Zweedse muur te forceren. Net als in Brazilië wiegen de Duivels zichzelf in slaap met lateraal gelanterfant. 

Gelukkig zet Marc Wilmots zijn trots opzij en laat hij Michy Batshuayi in de slotminuten opdraven. Het enfant terrible had bij aankomst in het hotel geen ‘dankjewel’ gezegd toen Wilmots de deur voor hem had opengehouden en prompt een disciplinaire schorsing van drie wedstrijden gekregen. Maar nood breekt wet, en dus moet Batshuayi de redder des vaderlands worden. Amper een minuut later devieert hij met een geniaal hakje de allereerste voorzet van Hazard in doel: 1-1. Hij krijgt applaus van Zlatan, die in de toegevoegde tijd nog een retro tegen de kruising knalt. Het blijft 1-1, waardoor België als een van de ‘beste’ derden naar de laatste zestien mag. Tegenstander wordt gastland Frankrijk.

Woensdag 22 juni, persconferentie na de wedstrijd

Wanneer Wilmots alle kritiek over het weinig creatieve spel weerlegt en vervolgens zichzelf op de borst klopt voor zijn gouden wissel tegen Zweden, verlaat het (vooral) Nederlandstalige journaille misnoegd de zaal. ’Schaamrode Duivels’, titelt een krant ’s anderendaags.

Zaterdag 25 juni: persconferentie voor de achtste finale

Marc Wilmots heeft ondertussen met zijn mentor Robert Waseige gebeld en herhaalt aan de vooravond van de achtste finale diens mantra ‘Sfeer is goed’. ’Met dank aan Laurent Ciman en Jean-François Gillet’, voegt hij er fijntjes aan toe. De aanwezige Franstalige pers applaudisseert.

Zondag 26 juni: Frankrijk-België (achtste finale)

Na een 9 op 9 tegen Zwitserland, Roemenië en Albanië beginnen de Fransen vol overgave aan de partij. Het gastland komt 1-0 voor en wil de onzekere Belgen doodknijpen. Maar net daardoor krijgen de Rode Duivels eindelijk de ruimte die ze nodig hebben om hun geliefkoosde spel te spelen: Lukaku werkt een dieptepass van De Bruyne af, Fellaini kopt een verre voorzet van Alderweireld binnen. 

Maar dan, in de 90ste minuut, vloert Vertonghen Valbuena in de zestien. Penalty! De Belg bukt zich en fluistert Valbuena iets in de oren (liplezers herkennen de woorden ‘Benzema', 'showed', 'me' en 'sextape’), waarna die laatste Vertonghen een coup de boule(s) verkoopt in de ‘couilles’. Rood voor Valbuena, maar Benzema zet de penalty wel om. 

De Rode Duivels beginnen met een man meer aan de verlengingen en winnen uiteindelijk met 4-3 (goals van Hazard en de ingevallen Batshuayi). Een uitslag die herinneringen oproept aan de Wedstrijd van de (vorige) Eeuw. 

‘Alweer een Belgische aanslag’, getuigen de Franse kranten ’s anderendaags van weinig smaak.

Zondag 3 juli: België-Portugal (kwartfinale)

Met vier goals in de achtste finale tegen Wales, heeft Cristiano Ronaldo zijn ploegmaat Gareth Bale nog eens duidelijk gemaakt dat niemand anders dan hijzelf de duurste voetballer ter wereld kan zijn. Maar tegen de Belgen is CR7 maar een schim van zichzelf. Dat heeft alles te maken met Radja Nainggolan, die van Wilmots de opdracht heeft gekregen om de superster geen halve meter vrijheid te geven. De andere Portugezen zijn op elkaar aangewezen en blijken niet veel meer dan een zootje ongeregeld. De Bruyne, Hazard en later ook de ingevallen Mertens spelen de rood-groene defensie tureluurs. Dankzij een 3-0-zege tankt België vertrouwen en wordt het plots tot topfavoriet voor de Europese titel gebombardeerd…

Donderdag 7 juli: Spanje-België (halve finale)

… maar dan moet het in de halve finale wel voorbij de Spanjaarden, en dan vooral Andres Iniesta, die zich ontpopt tot de Speler van het Toernooi. Helaas is Nainggolan geelgeschorst, maar dat is voor meestertacticus Marc Wilmots geen reden tot paniek. ‘Ik was daarop voorbereid’, klinkt het zelfzeker. ‘Net daarom heb ik Steven Defour geselecteerd.’ Geruchten doen de ronde dat Defour in de dagen voor de wedstrijd werd opgesloten in een kamer vol posters van Iniesta, met op de tv een eeuwige loop van ’s mans beste passes en bewegingen. 

Defour betreedt als een hondsdolle hond het veld. Briesend en blaffend zit hij Iniesta voortdurend op de hielen. De Spanjaard zou achteraf verklaren dat de Belg hem na een gezamenlijke tuimelperte zelfs in de enkel heeft gebeten, maar de tv-beelden geven daar geen uitsluitsel over. Wat er ook van zij, Iniesta speelt met de daver op het lijf en blinkt uit in slordigheid. In de 89ste minuut krijgt Defour zijn tweede gele kaart, maar op dat moment staat het al 1-0, na een weergaloze dribbel en plaatsbal van invaller Moussa Dembele. Dat blijft zo.

Zondag 10 juli: Duitsland-België (finale)

In deze heruitgave van de EK-finale van 1980 komt België goed weg wanneer Kompany en Vermaelen de doorgebroken Thomas Müller sandwichen en de scheids niet naar de stip wijst. Voor een Kroatische beeldbuis prevelt Josip Weber ‘Eindelijk gerechtigheid’. 

Ondanks een spectaculaire wedstrijd met een resem kansen aan beide kanten, blijft het 0-0. Voor het eerst sinds 1976, toen Antonin Panenka onsterfelijk werd, moeten strafschoppen het Europees kampioenschap beslissen. Die Mannschaft blijkt onfeilbaar en haalt 5 op 5. Maar aangezien de enige Anderlecht-speler in de selectie (Defour) geschorst is, gaan ook alle Belgische elfmeters erin: Mertens (no-look-trap), Vermaelen, Kompany, De Bruyne en Hazard scoren. Wanneer Courtois de penalty van WK-held Mario Götze uit zijn doel ranselt, rust alle hoop van de Belgische natie op de frêle schouders van… Sven Kums. Die was pas in laatste instantie bij de selectie gehaald om Axel Witsel - blessure aan de laterale kruisband - te vervangen en had pas in de verlengingen van de finale zijn eerste speelminuten gekregen. 

Kums versus Neuer. De Belgische Gouden Schoen versus de beste doelman van het toernooi. Hij loopt aan, stuurt Neuer naar rechts, maar trapt naar links… Via de binnenkant van de paal gaat de bal erin. België Europees kampioen. Mexico 86 wordt eindelijk verticaal geklasseerd, Frankrijk 16 - bekt wel een pak minder lekker - is de nieuwe referentie.

Woensdag 13 juli

Marc Wilmots wordt aangesteld als de opvolger van de Duitse bondscoach Joachim Löw. ‘Daar zijn we dan ook weer van af’, schrijft een online-blogger met een allittererend alter ego.

De Koperen Kogel