01/02/16 Journalisten, kijk in de spiegel en red de sport

Beste S.W.,

niet dat ik voortdurend op je kap wil zitten, maar je lijkt er wel een beetje om te vragen. Nadat je het gisterenmiddag presteerde om te vertellen dat de tiebreak in de derde set van de finale tussen Djokovic en Murray op 6-3 was geëindigd (een tiebreak gaat minstens tot 7, de volgende keer toch even dubbelchecken bij je collega I.V.M.), vond je het nodig om je wekelijkse wanvertoning op zondagavond - dit keer een grote foto van David in plaats van Mathieu van der Poel achter je, ik geef het maar even mee - te beëindigen met de woorden: 'Femke Van den Driessche heeft de boel willen belazeren.'

Ik beweer niet dat Van den Driessche geen grammetje boter op haar hoofd heeft, maar terwijl zowat iedereen de mechanische fraude in een breder perspectief ziet, vond jij er niets beters op dan nog eens heel persoonlijk na te trappen naar een meisje dat nauwelijks enkele minuten eerder letterlijk haar onschuld heeft uitgeschreid in je eigen programma. Dat getuigt (andermaal) van een schrijnend gebrek aan journalistieke objectiviteit. Dat je misschien even het noorden kwijt was door de schuddende achterwerken die kort tevoren de revue waren gepasseerd in de kwalitatief hoogstaande non-bijdrage over Floyd 'Money' Mayweather, is bezwaarlijk een verzachtende omstandigheid te noemen.

Daarom, beste S.W. - en geef deze boodschap gerust door aan al je collega-journalisten - raad ik je aan om deze column te lezen: https://hetjochschrijft.wordpress.com/…/grow-a-pair-wieler…/ . Niet van mij, maar van iemand die me net voor was. En die nagels met koppen slaat. De schrijver richt zijn oproep weliswaar aan de wielerwereld zelf, en terecht, maar als jullie willen dat die wielerwereld - inclusief de journalisten die er vertoeven - nog een greintje geloofwaardigheid overhoudt, dan zullen jullie een handje moeten helpen, vrees ik. 

Wacht niet tot de bom barst om de man (of in dit geval 'het meisje') te spelen. Spits je oren, stop met ja te knikken en gaten te likken, vraag door, spit uit, peuter dieper, dissecteer tot op het bot en klaag elke schandalige praktijk aan. Blijf vooral aanklagen.
Sla de ergernis van verstokte wielerfans die het beu zijn om alleen maar over fraude te praten, in de wind. Sensibiliseer hen, mobiliseer hen, spuug hen desnoods keer op keer in hun gezicht - een tufje van eigen speek - en enthousiasmeer hen pas opnieuw wanneer je zelf weer in de spiegel kunt kijken zonder je af te vragen waaraan je in godsnaam je hele loopbaan aan het wijden bent. 
Want als ik, als onbetekenende randfiguur, al existentiële twijfels heb bij mijn sportliefhebberij, met wat voor levensvragen moeten jullie dan wel niet worstelen? Tenminste, dat zou toch moeten. Het zal wel naïef van me zijn, maar laat ons alstublieft weer naïef genieten van sport. Dank bij voorbaat.

P.S. Kan iemand van jullie, journalisten, dan ook even nagaan of er geen magnetische fraude werd gepleegd tijdens Sporting Charleroi-Malinwa, want die 2-2 van Baby caprioleerde wel heel vreemd naar de bovenhoek van het Mechelse doel.

De Koperen Kogel