01/12/17 Supporteren voor Mexico

Een mens moet wat doorstaan als hij zo snel mogelijk wil weten wie de tegenstanders van België worden op het WK voetbal.
- Speeches door iemand die de FIFA van zijn corrupte imago moet afhelpen, en van de man die naar alle waarschijnlijkheid het grootschaligste dopingbedrog in de geschiedenis van de sport mee in stand heeft gehouden. (Beide heren schudden na afloop vrolijk handjes met elkaar.)
- Een schabouwelijk lied, dat zelfs Eurosongliefhebbers als ikzelf naar oordopjes doet grijpen, te berde gebracht door een Russin met opgespoten lippen en een leeggezogen gat, en de gitarist van... Extreme.
- Het obligate volksdansje. Vermakelijk is anders. 
- Die vreselijk kleurloze Klose die moet uitleggen hoe een paar kilo goud hem beroert.
- En Frank Raes. Nooit eerder solliciteerde iemand zo nadrukkelijk naar een vervroegd pensioen. (Al blijf ik van zijn stem houden.)

Ter zake dan. 
Behalve dat we eindelijk wraak kunnen nemen voor de diepe wonde die David Platt in mijn kinderhart heeft gehalveomhaald, kunnen we op onze beide oren slapen (wat bij nader inzien de slechtst bedachte uitdrukking aller tijden is, want wie dat probeert - op twee oren slapen - doet doorgaans geen oog dicht). Tunesië is het soort land waar je na een WK geen enkele naam van herinnert. Panama is het soort land waar je voor het WK geen enkele naam van kent.

In de achtste finale ontmoeten we Polen, Colombia, Senegal of Japan. Niet te onderschatten, maar evenmin om in je broek voor te doen. De weg naar de kwartfinale lijkt wel van Belgische makelij: hij ligt open.

Maar dan doemt het schrikbeeld op: als de logica gerespecteerd wordt, ontmoeten we in die kwartfinale Brazilië of Duitsland. Het komt er dus op aan te hopen op een onlogische gebeurtenis met een van die landen. Maar in de studio bij Karl heerste daarover wat fatalisme. 'Brazilië of Duitsland valt niet te ontlopen.' 

Is dat wel zo? Er zijn namelijk twee situaties waarbij België al na de groepsfase zeker kan zijn dat het in de kwartfinales zowel de Seleção als de Mannschaft omspeelt. 

1) Als Duitsland zijn poule wint en Brazilië blijkt na zijn laatste groepsmatch tweede te zijn geworden in zijn poule na Servië, Zwitserland of Costa Rica, dan zijn beide toplanden tot elkaar veroordeeld in de achtste finale. In dat geval doet België er de volgende dag goed aan Engeland te verslaan en groepswinnaar te worden. Want dan ontmoet België - als het vervolgens dus ook zijn achtste finale wint - in de kwartfinale ofwel Mexico/Zweden/Zuid-Korea (in volgorde van waarschijnlijkheid) ofwel Servië/Zwitserland/Costa Rica.

2) De kans dat het Duitsland is dat in zijn poule tweede eindigt, achter bijvoorbeeld Mexico, en dat Brazilië zijn poule wint, lijkt me echter iets groter. Ook in dat geval kan België een topaffiche in de kwartfinales ontlopen… maar dan moet het tweede worden in zijn groep. Bewust verliezen tegen Engeland, dat zou toch moeten lukken?

Winnen Brazilië en Duitsland toch hun groep, dan moeten we bidden dat ze uitschuiven in de achtste finales… Kortom, supporteren voor Mexico is misschien net zo belangrijk als supporteren voor de Rode Duivels.

Tenzij we natuurlijk eens écht geschiedenis willen schrijven… Dan kunnen we alleen maar hopen dat Neymar en Neuer de logica doen zegevieren. Tot ze De Bruyne en Hazard tegenkomen, natuurlijk.

De Koperen Kogel