10/06/17 Mathematisch kan het nog
Ik stel voor dat de Rode Duivels 5% of 10% premie inleveren per slechte pass die ze geven. Ofwel doet de bond dan een gouden zaak, ofwel schieten onze wereldvreemde wereldspelers eindelijk wakker, wat nodig zal zijn als ze nog op bezoek moeten bij Griekenland en Bosnië. Want die twee duels zijn de enige matchen die er écht toe doen in deze belachelijk zwakke poule.

 

 

 

Die vier punten voorsprong hebben ze te danken aan de Grieken, niet aan zichzelf... Als de Duivels in Athene verliezen - wat niet compleet denkbeeldig is - zijn ze nog lang niet thuis. Laat staan in Rusland. Want dan móéten ze eigenlijk winnen in Bosnië om gerust te zijn. Er was een tijd dat ik wanhopig bleef prediken dat de kwalificatie mathematisch nog kon, nu ben ik geneigd te waarschuwen dat de uitschakeling mathematisch nog kan. En dat allemaal omdat er sinds die wonderbaarlijke kwalificatiereeks voor Brazilië nog steeds geen beterschap merkbaar is.

 

 

 

Eén troost. België speelt normaal gezien beter tegen teams die zelf ook willen winnen, wat het geval zal zijn voor Griekenland en Bosnië. Het bewijs werd vanavond geleverd toen Estland op het einde als kiekens zonder kop naar voren stormden. Snelle counter, goeie pass van De Bruyne en bingo.

 

 

 

Nee, twee troosten. Lukaku speelt normaal gezien ook beter tegen teams die zelf ook willen (en moeten) winnen. Ik heb me vanavond aan veel spelers geërgerd - wat kan Dries Mertens toch een irritant naïef salonvoetballertje zijn, soms - maar het is toch vooral weer de haat-liefdeverhouding met Big Rom die me een uur na affluiten nog parten speelt. Als een ploeg zo dominant is als vanavond, maar weinig scoort, dan moet je nu eenmaal de spits onder de loep nemen. Zeker als hij amper bij de vele kansen betrokken is.

 

 

 

Lukaku mag nog honderd keer beweren dat hij er alles aan doet om beter te worden - en ik bewonder hem oprecht voor die mentaliteit - ik zag vandaag weer minstens drie of vier momenten waarop hij véél te laat op de juiste plek opdook. (Sonck sloeg op dat vlak voor één keer nagels met koppen.) Lukaku is iemand die zelf zijn goals moet forceren, omdat hij het spel van anderen simpelweg niet goed genoeg leest en dramatisch anticipeert op waar de bal kan komen. (Tip: videootje compileren met alle goals van Ruud van Nistelrooy. Of van Sonck. Of van Ronaldo, ook geen slechte.)

 

 

 

En wie ben ik dan om kritiek te geven op zo'n topspits, hoor ik de Lukaku-lovers al mopperen? Vraag het gerust aan mijn ex-ploegmaats (en schakel even over op ironie-modus): ik was op mijn absolute top - tussen mijn 12de en mijn 14de, that is - de Koperen Koning van de (schijnbaar) makkelijke-goals-op-een-diefje. Wie niet sterk is, moet slim zijn. Lukaku is sterk.

 

 

 

Eén ding is zeker: als hij de duurste speler ter wereld wordt, dan moet ik voor één keer Marc Wilmots gelijk geven. Deze generatie Rode Duivels wordt schromelijk overschat. Of... we hebben wéér een slechte bondscoach. Dat kan ook.

 

De Koperen Kogel