09/11/16 Belgen zijn underdogs.

Als er zich nog een vezeltje romantische voetbalnostalgie in mijn omvangrijke lijf bevond, dan vrees ik dat dat na vanavond is verdampt.

Geërgerd door de zeven maanden lange voorronde op de play-offs in België en murw geslagen door het overaanbod aan Europees voetbal, dreigde De Koperen Kogel in een vervroegde winterslaap te sukkelen. Een ouderwetse Derby der Lage Landen zou mijn passie voor voetbal echter weer aanwakkeren... Helaas.

Niks tegen een buitenlandse bondscoach, maar de heer Martinez voelt duidelijk niet aan wat een wedstrijd tegen Nederland voor de Belgische (Vlaamse?) voetbalfan betekent. De Rode Duivels en hun publiek konden best nog een extra opkikker gebruiken, en wat geeft meer zelfvertrouwen dan onze ooit zo superieure noorderburen nog dieper duwen dan ze al zitten? Maar nee, Martinez interpreteerde dit als een wel erg vriendschappelijke wedstrijd en vond het nodig tot in het absurde te experimenteren. Nainggolan en Lombaerts thuislaten? Spelen zonder diepe spits? Caramba.

De spelers straalden niet veel meer motivatie uit, met bijvoorbeeld een Kevin De Bruyne die in de écht belangrijke interlands toch steeds meer een Luc Nilis-complex met zich mee begint te slepen.
Misschien zijn onze sterspelers gewoon te jong om te voelen wat ik voel. Nee, ik ga niet nog eens dwepen met Grün, maar denk met graagte terug aan september 1999, toen de verhoudingen tussen beide teams zowat diametraal tegenovergesteld waren aan die van vandaag. Oranje speelde in De Kuip met - houd u vast - Van der Sar, Reiziger, Stam, Frank de Boer, Van Braadworst, Ronald De Boer, Cocu, Davids, Zenden, Bergkamp en Kluivert. Kortom, een wereldploeg. Daartegenover stonden Vande Walle, Deflandre, Staelens, Jacky Peeters, Van Kerckhoven, Goor, Wilmots, Verheyen, Emile Mpenza en Strupar. Kortom, meer willen dan kunnen.
Maar het werd wel 5-5, en er vielen een tiental gele kaarten, waaronder een dubbele voor Wilmots. Er was goesting en verbetenheid bij de Belgen. Arrogantie was toen nog een louter Nederlandse eigenschap. De tijden zijn veranderd. En ik begin te twijfelen of ik daar wel blij moet mee zijn.

Belgen zijn underdogs. Een andere rol gaat ons niet goed af.

De Koperen Kogel