18/11/18 Een oefenmatch-met-inzet-zonder-inzet

‘We zijn niet met z’n elven, maar met 10,5.’
Aan die historische sneer van Roger De Vlaeminck aan het adres van de kleine Lucien Van Impe vlak voor het WK van 1975 in Yvoir, moest ik vanavond denken. Roger (vandaag toevallig weer zijn hooghartige zelve) schoot er zichzelf mee in de voet, want toen Hennie Kuiper demarreerde, was Lucien in geen velden of wegen te bespeuren om hem te remonteren. Weg wereldtitel voor de topfavoriet.

Ik had de hele avond het gevoel dat wij maar met 10,5 waren. En vroeg me dus af wie in de aanloop naar deze wedstrijd zo dom was geweest om te spotten met de 1 meter 69 van Mertens. Geen goesting. Te nonchalant. Gelukkig liet hij vanavond de no-look-pass achterwege, of ten minste de bewuste versie. Maar toen de Zwitsers demarreerden was hij in geen velden of wegen te bespeuren om ze te remonteren. Weg halve finales voor de topfavoriet.

Toegegeven, ook al erger ik me al langer aan de speelstijl en het gedrag van Mertens, misschien grijp ik iets te gretig deze stok om hem eindelijk eens te kunnen slaan. Ik zou de naam Mertens in de vorige alinea evengoed kunnen vervangen door een ontstellend matige Eden Hazard (1m73) of Youri Tielemans (1m78), al verwacht ik van een halve bankzitter bij de voorlaatste in Frankrijk sowieso weinig heil. Eigenlijk speelden we maar met 10 of 9,5.

Ach, ik wil gewoon een zondebok voor deze oefenmatch-met-inzet-zonder-inzet. Helmut Overmuth? Martinez misschien? Waarom Witsel én Tielemans? Waarom geen… Hm, hoe zou het nog met Nainggolan zijn, eigenlijk?

‘Het is maar een oefenmatch’, troostte ik daarnet nog mijn oudste zoon, voor wie dit soort afgang van de Rode Duivels natuurlijk een totaal nieuw gegeven is. Maar zodra hij de deur achter zich had gesloten, baalde ik mezelf te pletter. Donderdag vergeleek ik de loting nog met stront, maar we zijn er wel met onze beide voeten in getrapt. Zelfs al speelden we op halve kracht tegen een degelijk team, het wordt verdomd moeilijk om dit van onze schoenen te schrapen.

De Koperen Kogel