29/06/18 Glazen bol van een wel erg optimistische supporter

Achtste finale

‘We hebben een volwassen wedstrijd gespeeld tegen een gemotiveerde opponent. Ik heb het grootste respect voor het strijdershart van de Japanners. Mijn groep heeft bewezen klaar te zijn voor de volgende uitdaging.’

Op de sportredactie van een Belgische krant is een journalist door het dolle heen. Niet vanwege de 4-1-winst tegen Japan (hattrick Lukaku) maar omdat hij de reactie van bondscoach Martinez tot op de letter juist had voorspeld en daarmee de pot van 22 euro heeft gewonnen.

Domper op de feestvreugde: Vincent Kompany heeft zijn monnikskapspier gescheurd toen hij tijdens de opwarming naar zijn kinderen in het publiek zwaaide.

Een dag later verliest Engeland na strafschoppen van Colombia.

Kwartfinale

Neymar begint iets voorbij de middellijn aan een zoveelste geforceerde dribbel. Wanneer hij de schouder van Fellaini streelt, struikelt hij opzichtig tien meter verder, slaat zijn handen voor de ogen en rolt nog eens vijftien meter door. Tot net in het strafschopgebied. De scheids wijst naar de stip, maar wordt teruggefloten door de VAR. Uit frustratie gaat Neymar even later met gestrekt been in op Thomas Vermaelen. Rood voor de Braziliaan, maar ook einde WK voor Vermaelen.

De Rode Duivels wervelen, maar Lukaku zit in de zak van Thiago Silva. Er worden 7 minuten bijgeteld, niemand weet waarom. Batshuayi valt in en staat plots alleen voor de goal na een toets van Lukaku die eigenlijk voor Mertens was bedoeld. Batshuayi knalt tegen de paal, maar de bal ketst via zijn gebleachte tanden alsnog binnen. 1-0.

‘Met een mannetje meer is het niet moeilijk’, zeuren de pessimisten die voorspeld hadden dat België nooit voorbij een topland zou raken. ‘En Lukaku kan niet sjotten.’

Halve finale

Ronaldo heeft in de kwartfinale Messi verslagen met 1-0 door een verloren gewaande voorzet van bij de cornervlag met een strakke omhaal in de bovenhoek te knallen. Hij begint tegen België met één goal meer dan Lukaku, maar wordt bij elke hoekschop afgetroefd door Dedryck Boyata, die ook nog een doelpoging van CR7 van de lijn redt. Lukaku scoort wel, twee keer zelfs. Na de 1-0 krabt hij aan zijn kin, na de 2-0 laat hij deze getatoeëerde woorden op zijn bast zien: ‘Maman, je suis le meilleur buteur du monde!’

Finale

De twee best voetballende ploegen, België en Spanje, bekronen een tegenvallend WK met een zinderende finale. Iniesta’s 0-1 wordt tenietgedaan door een owngoal van Sergio Ramos – dat heet karma. Een precisieraket van De Bruyne en een maradoniaanse solo van Hazard zetten de 3-1 op het scorebord. Vlak voor affluiten mag Kompany, met omzwachtelde schouder, nog invallen. Met één arm steekt hij de wereldbeker in de lucht, waarna hij zijn afscheid aankondigt. Frank Raes doet prompt hetzelfde. Het einde van een tijdperk.

De Koperen Kogel