12/03/18 Verliezer van de dag: het Belgische voetbal

Terwijl Malinwa knokte voor het behoud, werd ik op het vliegtuig richting Californië gedegradeerd tot sardientje. Elf uur lang duizenden meters boven de grond hangen, met te weinig beenruimte en een opspelende hernia bovendien, maar vooral: zonder updates over de situatie in Mechelen en Eupen... Er zijn aangenamere manieren om een zondagnamiddag door te brengen. 
(Al bevond ik me achteraf bekeken liever in de hemel dan in de hel die de supporters Achter de Kazerne hebben moeten doorstaan.) 

Eenmaal geland en weer beschikkend over wifi, hoefde ik niet eens de uitslagen op te zoeken. De talloze berichtjes waarin me - al dan niet ironisch - innige deelneming werd gewenst, spraken boekdelen. 

Enkele uren later keek ik, in zelfgezochte eenzaamheid (© Yevgueni), naar de beelden, daarbij het wereldrecord wenkbrauwen fronsen verbeterend. Ik zag wat Dennis van Wijk een maand geleden al voorspelde. Toen werd hij daar streng voor aangepakt door jour- en analisten. Vreemd toch, hoe niemand van hen er de voorbije week aan twijfelde dat Eupen de drie punten zou pakken... 

Ik ga hier niet beweren dat KV Mechelen vandaag de degradatiestrijd heeft verloren. Of vorige week, toen Cavanda geen rode kaart kreeg. Of de week ervoor, toen die arme Mats Rits zijn penalty tegen Charleroi miste. Malinwa speelde - op de laatste weken na - een rotseizoen. Eén echt rotseizoen met zware gevolgen. Een zure appel waar elke Kakker doorheen zal moeten bijten. Maar dat lukt wel. Denk ik. Hoop ik.

Samen met de geel-rode supporters zou élke Belgische voetballiefhebber vandaag in rouw moeten zijn. Omdat een Qatarees doorgeefluik in eerste blijft ten koste van een gezonde traditieclub. Omdat het door schimmen bestuurde Moeskroen andermaal zijn stempel drukt op de slotspeeldag. Omdat mijn 13-jarige zoon vandaag nog altijd niet weet of hij volgend jaar nog bij zijn ploeg zal kunnen spelen, omdat de huidige Egyptische eigenaar en een kandidaat-overnemer uit Trinidad (of zijn er nog exotischere kapers op de kust?) niet tot een akkoord kunnen komen. Het Belgische voetbal is doodziek. En dus dé verliezer van de dag.

 

De Koperen Kogel