30/07/19 Alaphilippe en het klimaat

Er is mij gevraagd waarom ik tijdens de Tour de France zo weinig het toetsenbord ter hand heb genomen om de gebeurtenissen aldaar van mijn commentaar te voorzien. ‘Temeer omdat de Belgen het zo goed deden, Koperen!’

Bij deze vier redenen voor mijn relatieve stilzwijgen.
1. Er zijn mensen die moeten werken (eerste en laatste week van de Tour). In mijn geval toevallig aan een koersgerelateerd boek.
2. Er zijn mensen die op vakantie gaan (tweede week van de Tour), en daarbij verondersteld worden qualitytime door te brengen met hun kinderen (omdat die mensen door het jaar al moeten werken, al dan niet aan koersgerelateerde boeken). Dat betekent dat ze hoogstens rond 17u even de laatste kilometers live kunnen bekijken op het schermpje van hun iPhone.
3. Er zijn ook mensen die zo stom zijn een huisje te boeken in Denemarken, waar geen enkel van de beschikbare tv-kanalen de Tour live uitzendt en waar Vive le Vélo bekijken op de laptop via een heel krakkemikkig wifi-of 3G-signaal de enige inkijk biedt in de Ronde van Frankrijk.
4. Wat valt er nog meer te zeggen dan ‘dat de Belgen het zo goed deden’ en dat Bernal de verdiende eindwinnaar was?

Misschien dit.
Julian Alaphilippe is een toffe mec, en zijn tijdritzege was verbazingwekkend (toevallig in de stad waar ik hem vorig jaar rond middernacht nog tegen het lijf liep). Maar zoals de gevleugelde analist Eddy Planckaert al terecht opmerkte: hij heeft de Ineossen in een canapé naar Parijs gebracht. En in hun kielzog ook hun zelfverklaarde concurrenten, die blijkbaar evenzeer wilden vermijden dat ze het geel te vroeg om de schouders zouden krijgen. 
Hebben zij eigenlijk feitelijk iets anders gedaan dan gevolgd? 
Op Pinot na dan. 
En Bardet, want die kón niet eens volgen. (Dat komt ervan als je geen ketonen pakt. De rest misschien wel, maar dan moeten ze volgens mij toch eens de bijwerkingen onderzoeken, want de meeste top 10-renners deden het voortdurend in hun broek.)

Akkoord, dankzij Alaphilippe was het wachten tot de Alpen op een definitieve ontknoping, waardoor er nu getoeterd wordt dat het eindelijk nog eens een spannende Tour was. Maar zonder Alaphilippe hadden Kruijswijk en consorten het vuur misschien wat eerder aan de lont gestoken en was wellicht gebleken dat het Brailsford-blok kwetsbaarder was dan ooit. Nu bleven ze in het zadel en werden ze door de weergoden gestraft voor zoveel passiviteit.
Conclusie: Alaphilippe heeft de Tour verkloot. Alaphilippe en het klimaat. Dus in plaats van volgende zomer het vliegtuig te nemen, zoek het eens wat minder ver. Maar niet in Denemarken. Slechte dekking.

Ik wil niet te veel klinken als een contraire aap. Jazeker, ik heb genoten van de Tour. Zij het vooral dankzij de Belgen, die (zoals ik vooraf had gewenst) bewezen hebben de dappersten der Galliërs te zijn.

P.S. Leve Xandro Meurisse.

De Koperen Kogel