02/07/16 Dag Marc. En bedankt voor de ijdele hoop.

Ik trap af met vier woorden, zodat meteen duidelijk is dat ik dit keer geen zin heb in nuances: 'Onbegrijpelijke wissel. Wilmots buiten.'
Tot zover de gebalde versie.

En sta me toe alles er nu even uit te laten gutsen.

Terwijl Coleman na het eerste wervelende kwartier van de Belgen duidelijk met zijn staf overlegde hoe hij de wedstrijd tactisch kon doen kantelen (en daarin slaagde), zat Wilmots even later maar wat te gesticuleren en dingen te roepen die elke miniementrainer zou roepen: 'Allez, jongens, druk zetten. Naar voren. Jagen.' Heel even dacht ik dat hij zou roepen: 'Laat die bal het werk doen.' Of: 'Over de bal hangen, Kevin.'

Vervolgens greep hij voor één keer al in tijdens de rust (een primeur?), maar dan wel met een wissel die deed vermoeden dat hij op een obscure Chinese goksite - misschien wel de sponsor van zijn volgende ploeg? - had ingezet op een nederlaag van zijn eigen team.

Ei zo na had Fellaini, die nadrukkelijk solliciteerde naar de snelste dubbele gele kaart in de geschiedenis van het voetbal, gescoord. Dan had de natie gejuicht, ja. Maar dan was misschien ook weer die collectieve blindheid toegeslagen. Zoals na de 9 op 9 in de eerste ronde in Brazilië, of na de match tegen de VS (die we net zo goed hadden kunnen verliezen) of na die ene goeie helft tegen Ierland, of na die deugddoende 4-0 tegen de hulpeloze Hongaren. 

Zonder cynisch te willen klinken - ik had ons ook liever zien winnen - hoop ik dat de ogen nu definitief geopend zijn, ook bij hen die elke minieme kanttekening de voorbije jaren meteen als zuurpruimerij en muggenzifterij hebben weggezet. Feit is: we hebben op dit EK tegen twee taaie tegenstanders gespeeld, en we hebben twee keer verloren. Met twee goals verschil, nota bene. Punt.

Ik zei het al: misschien zijn de spelers niet intelligent genoeg om op het veld zelf met oplossingen te komen. Maar dan moeten ze wel eerst geholpen worden door een coach met een plan. Blijkbaar is iedereen het daar nu toch over eens, want de ergernis over Wilmots' onkunde wordt plots wél luidkeels verkondigd door journalisten en analisten, maar nondedju, het is TOO LITTLE TOO LATE!

Op 8 september 2015, na het schabouwelijke tweeluik tegen Bosnië en Cyprus, legde Newsmonkey (http://newsmonkey.be/article/54335) op meesterlijke wijze al de vinger op de wonde: 'Iedereen wil Wilmots weg, maar waarom durven de analisten dat niet gewoon luidop te zeggen?' Omdat ze, in tegenstelling tot de onafhankelijke journalisten van Newsmonkey, allemaal in hun broek doen voor dwingeland Wilmots. Net zoals brave Borkelmans die blij is met zijn job, net zoals een groot deel van de spelerskern die door te zwijgen hun speelkansen gaaf willen houden. Op de vraag of de spelers niet eerder hadden moeten opstaan, antwoordde De Bruyne vanavond immers veelbetekenend: 'Dan zit je in de groep met twee kampen. En waar sta je dan?' 
In de finale, zou ik denken, met een andere coach.

Al die jaknikkers in de media, de staf en het team hadden beter een voorbeeld genomen aan Thibaut Courtois, die - Jan Mulder, lees dit goed - godverdorie zowat als enige speler al zijn bakkes durfde open te trekken tijdens de ondermaatse kwalificatiecampagne. (En dat herhaalde na Italië, en nu opnieuw, zonder mededogen, twee voeten vooruit, een standbeeld voor die man.)

Is Wilmots dan de enige oorzaak?
Er is die oliedomme gele kaart voor Vermaelen na het wegtrappen van een bal tegen Ierland. En de blessure van Vertonghen deed véél pijn. Misschien hadden we deze match met dat duo erbij wel tot een goed einde gebracht. 
Dat is niet toevallig ook wat Wilmots - die verbaal veel wendbaarder is dan hij als speler ooit is geweest - liet doorschemeren in zijn reactie: onze verdediging stond er niet. Leuk om te horen voor die jonge jongens die zo dus eigenlijk een tweede keer in de steek gelaten werden door hun coach. Eerst tactisch, daarna menselijk. Faut le faire.

En dan zwijg ik nog over Lombaerts...

Dag Marc. En bedankt voor de ijdele hoop.

De Koperen Kogel