01/10/20 Rechtzetting t.a.v. Patrick Lefevere

Beste Patrick,

eerst en vooral proficiat met je negende wereldtitel als manager. Het was verdiend.

Sta me toe even terug te komen op de bijgevoegde passage in Extra Time Koers. Wat u daar vertelde, klopt strikt genomen: 'Julian gaat wandelen in Pau en komt twee Belgen tegen. "En ja, Alaphilippe is uitgegaan in Pau".' Inderdaad, dat is een cowboyverhaal dat een eigen leven is gaan leiden. Ruben nam zelfs de woorden 'urban legend' in de mond. Wel, ik wil toch even aanstippen dat ik, een van die twee Belgen, geen cowboy ben en geen legende verzonnen heb.

Ik heb NOOIT beweerd dat Julian aan het uitgaan was. Integendeel, mijn broer en ik zaten op een overvol terras (waar is de tijd?), toen ik als enige Alaphilippe - die zo discreet mogelijk aan de overkant van de straat wandelde - herkende en in al mijn enthousiasme op hem af liep. Ik vroeg en kreeg een selfie, en op de vraag wat hij op dat uur nog buiten deed, antwoordde hij nerveus: 'Euh... Even dag gaan zeggen aan familie in de stad. Maar nu moet ik echt weg.'

Mijn broer en ik hebben die selfie bewust NIET meteen gedeeld op de sociale media. We wilden hem niet in de problemen brengen, want wat als hij even uit het hotel ontsnapt was?

Daags nadien hebben we ons verhaal wél verteld aan de kenners in de Vive le Vélo-karavaan. Uit logische nieuwsgierigheid, want was die nachtelijke wandeling wel zo normaal? Gevolg: 's avonds werd de foto op tv getoond en de kranten wilden een reactie van de ploeg. Die luidde: 'Julian kan niet goed slapen en wilde nog even wandelen.' (Wat ik enigszins vreemd vond, was dat er over die familie niks werd gezegd. Maar soit.)

Ik stond twee dagen met mijn smoel in de gazet en vond dat grappig. En afgelopen zondag heb ik die foto zelfs nog eens trots gedeeld. Maar ik heb geen boter op mijn hoofd wat die storm in een glas water betreft.

Dat wilde ik toch even uitklaren, want als u ooit overweegt een biografie te schrijven - een gegarandeerde bestseller - dan ben ik kandidaat! Ook voor Julian trouwens. Ik spreek Frans en Engels, en intussen kennen we elkaar toch al een beetje...

Met sportieve groet,

Thijs Delrue aka De Koperen Kogel

De Koperen Kogel