21/03/21 Leve koning Jasper!

In een kaartspel zijn er vier koningen.

In het Rijk der Eendagskoersen zijn er de laatste tijd maar drie. Drie geboren leiders die stormenderhand de macht hebben veroverd en door de geschiedschrijvers worden verheerlijkt. Met hun spectaculaire strijdlust beheersen ze de gesprekken en de zielenroerselen van het volk, terecht.

Intussen nam een lieve, sympathieke, vinnige kerel - als jongeling ooit tot kroonprins gebombardeerd - alle tijd die hij nodig had om de wereld te overtuigen van zijn ware kunnen.

Gisteren, in Sanremo, achtte hij zijn moment gekomen.

Na jarenlang gestaag en geduldig groeien koos hij precies de juiste seconde om een gooi te doen naar de troon.

Tot tweemaal toe.

Fracties van een oogwenk maakten het verschil tussen een zeer verdienstelijke erelijst die misschien nét niet aan de hoge verwachtingen zou voldoen, en een historische triomf die zelfs vermaarde heersers als Vanderaerden, Boonen en Gilbert nooit hebben behaald.

Jasper Stuyven is de koelbloedige koning van de timing.

Heeft hij nu zijn plaats aan de Tafel der Groten opgeëist? Misschien niet. Maar hij heeft gisteren elke knecht, ridder, prins of reeds onttroonde vorst het geloof en de moed gegeven om zich - al is het maar voor één begenadigde dag - tot held te kronen. Tot vierde koning die de kaarten anders durft te schudden. De dreigende vloek der voorspelbaarheid is in de kiem gesmoord.

Daarom roep ik uit volle borst:

Leve koning Jasper!

De Koperen Kogel