26/05/21 'Papa, zelfs jij zou nog kunnen meedoen'

(Opmerking van mijn oudste zoon nadat we in de herhaling hadden gezien dat Luke Shaw, linksback van Man U, twee handjesvol meetorst die ongegeneerd op en neer wiebelen als hij de flank afdweilt.

Elke gelijkenis stopt daar. Ik ben namelijk tweevoetiger dan Shaw, wiens lachwekkende schot met rechts per ongeluk een loeiharde voorzet op Cavani's hoofd werd. Zowat het opwindendste moment van een Europa League-finale die de slordige passes en lompe duels aaneenrijgt en waarvan ik nu, na negentig minuten, serieus overweeg om de verlengingen te laten voor wat ze zijn.

Mijn oudste zoon is alvast gaan slapen. Niet als straf voor zijn brutale toespeling op mijn bovenlichaam, maar omdat een of andere idioot een aantal jaren terug heeft beslist dat Europese wedstrijden pas om 21u beginnen, waardoor zelfs gevorderde tieners een Europese finale niet kunnen/mogen uitkijken.

Intussen zijn we halfweg in de verlenging. Als Joos er de moed mag in houden met flauwe woordgrappen ('Foit van Foyth'), mag ik me dan ook afvragen wanneer dit schouwspel eindelijk gedaansk is? Kan diezelfde idioot die van 21u het standaard startuur heeft gemaakt, misschien ook eens beslissen om verlengingen af te schaffen? Of minstens een studie bestellen die aantoont dat ze alleen de avond verlengen en de nachtrust verkorten?

Ook vanavond is het weer van dattum. Penalty's dus. Na 12 treffers houdt Joos het voor bekeken. Begrijpelijk, maar ik plooi niet. Oefenen voor het EK. Ik zie hoe Shaw bijna mist - nog een verschil met mij: ik miste wél in de belangrijkste finale van mijn leven, als miniem op het Paastoernooi van Wiet Star Lauwe.

En dan is het aan De Gea, die drie uur lang niet één redding heeft verricht. Hij is de enige van de 22 spelers die zijn penalty mist. Misschien wil hij gewoon gaan slapen.)

De Koperen Kogel