15/06/21 Spain: zero goals

Ik had gisteren behoorlijk veel tijd en zag niets wat me verontrustte met het oog op een Europese titel voor de Rode Duivels.

1) Zo keek ik in de namiddag met één oog naar een aflevering van Match of the Day uit de jaren tachtig, met een verslag van de 1/32ste finales van de FA Cup tussen Shrewsbury Town en Doncaster Rovers. Althans, dat dacht ik. Bij nader inzien bleek het om Schotland-Tsjechië te gaan, waarbij alle mogelijke lichaamsdelen werden aangewend om vooral níét te voetballen en met name Schotland de begrippen ‘pottenstampers’ en 'kick and rush' een revival wilde geven.

Je zult maar Eddy Demarez zijn en het kortste strootje getrokken hebben op de redactie. Als troostprijs zag hij wel live de langeafstands-Panenka van Schick, toevallig ook een Tsjech.

2) Nadien stelde ik met mijn andere oog vast dat de Poolse keeper Szcsczczsczscesny weer eens de szcsczczsczsclemiel van de Polen was. En stelde ik me de vraag hoe Lewandowski in godsnaam aan 66 interlandgoals is geraakt. Als iemand tijd heeft gehad om de vorige 119 wedstrijden van Polen te bekijken, dan mag die me dat eens vertellen.

3) Tot slot wreef ik mijn beide ogen uit toen ik bij Spanje ene Jantje Smit meende te ontwaren. Ik dacht terug aan het Eurovisiesongfestival dat hij presenteerde en waar Spanje welgeteld 6 punten kreeg. Ook op het veld bleek Jantje, wiens voetbalnaam ‘Rodri’ blijkt te zijn, geen geluksbrenger. Benieuwd of dit kwieke, maar onmondige Spanje 6 punten bij elkaar gaat sprokkelen op dit EK.

En benieuwd of de tenoren die vandaag in actie komen - Portugal, Duitsland en Frankrijk - me meer kunnen verontrusten.

De Koperen Kogel