19/06/21 Beste derdes

Ik had me voorgenomen om op een positieve manier naar dit EK te kijken. Dus probeer ik me niet te ergeren aan

- de competitievervalsing in de vorm van thuisvoordeel voor sommige landen (al zou ik misschien anders piepen als België een deftig stadion had gehad);

- Antonio Rüdiger, die bij afwezigheid van Ramos de prijs voor meest genadeloze onderdezodenschoffelaar ambieert;

- de hoeveelheid kopduels waarna iemand neerzijgt op een manier waar elke speler sinds Denemarken-Finland echt twee keer over zou mogen nadenken;

- de vallende ziekte van de Portugezen, hardnekkiger dan om het even welk virus;

- Dries Mertens;

- de hoeveelheid middelmatige wedstrijden door de hoeveelheid middelmatige ploegen die tegenwoordig mogen meedoen (al ga ik misschien anders piepen als België weer zo’n middelmatige ploeg wordt);

- de hoeveelheid Tiktok-bagger die ik op de achtergrond hoor omdat mijn voetbalgekke jongste zich ergert aan middelmatige wedstrijden;

- de hitte, maar daar kan het EK niks aan doen;

- die ene supporter in Spanje-Polen die op zolder nog een vuvuzela heeft gevonden;

- de VAR, die nog steeds soms kuren heeft.

Waar ik wél puitonnozel van word, is dat systeem van die beste derdes. Zelfs in de veronderstelling dat België groepswinnaar wordt (toch de grootste kans) zijn er nog altijd 15 potentiële tegenstanders in de achtste finales!

Omdat er op dit moment 33% kans is dat we tegen de derde uit de Groep des Doods uitkomen (zie tabel hieronder), deze belangrijke vaststellingen over:

- Frankrijk: als Mbappé niet kan scoren tegen Botka, Orban, Szalai en Gulacsi (wat een naam voor een Hongaar!), dan zeker niet tegen Alderweireld, Boyata, Vertonghen en Courtois. Zelfs niet tegen Denayer (sorry, kon het niet laten).

- Hongarije: het is niet omdat Mbappé niet kan scoren tegen Botka, Orban, Szalai en Gulacsi, dat Lukaku dat niet (minstens drie keer) kan.

- Portugal en Duitsland, die de tot dusver bovenmatigste match van het toernooi speelden: daar doe ik het na vandaag respectievelijk veel minder en veel meer voor in mijn broek.

Ook Spanje kan nog. Dat had de pech dat Peter Prendergast vandaag niet de scheidsrechter was, maar heeft sowieso de pech dat Lukaku geen Spanjaard is.

De Koperen Kogel